Boinformation

Avlopp

Här är lite olika saker att hålla koll på för att ha välfungerande avlopp i din lägenhet.

Förebygg stopp i avloppet

  • Häll överblivna fetter från matlagningen i en burk/flaska du ändå ska kasta. Låt det svalna/stelna och kasta det sedan bland hushållssoporna. Läs mer om fett och miljötratten nedan.
  • Spola aldrig ner hår, sanitetsprodukter, kondomer, färg, spackel eller annat som kan fastna avloppet. Det fastnar och börjar då ansamla annat smuts som med tiden blir till ett väldigt svårt stopp att lösa upp.
  • Häll ALDRIG kaustiksoda/propplösare i avloppet. Det lägger sig bara som en hinna ovanpå det som sitter fast och löser inte det verkliga problemet. Dessutom är det väldigt frätande och kan skada en eventuell rörmockare som senare ska reparera ett söndrigt rör.

Inget fett i avloppet

Fett hör inte hemma i avloppet. Häller du matolja och fett i ditt avlopp kommer fettet så småningom att stelna i avloppsledningen och kan då orsaka stopp. Genom att undvika att hälla ut fett i avloppet gör du både dig själv, huset, närområdet och miljön en tjänst. Flytande fett från pannor och grytor kan du hälla i en genomskinlig plastflaska som du sedan kastar i restavfall eller tar med till återvinningscentralen. Glöm inte att fettet måste svalna innan du häller det i flaskan.

Blir det stopp i rören är det både besvärligt för boende, kostsamt och tidskrävande att åtgärda. Enklast är att vi alla gör rätt från början! Så, låt oss hålla fettet borta från våra avlopp.

Varför är fett i avloppen ett problem?

Fett som spolas ner avloppen orsakar problem i rören. Både i våra hem men också i ledningsnätet i gatan. Fett är en av de vanligast anledningarna till att det blir stopp i avloppen. I avloppet sjunker temperaturen vilket gör att fettet stelnar och fastnar på insidan av rören. Till slutt blir det stora klumpar som gör att det blir stopp och som orsakar översvämningar. Det fettet som lyckas ta sig hela vägen til reningsverket skapar även problem där. Så genom att ta hand om fettet på annat sätt och inte hälla det i avloppet kan vara till stor hjälp både för oss själva och för samhället i stort.

Överbliven matolja hälls i Miljötratten och flaskan, som återförsluts med trattlocket; flaskan kan sedan förvaras med övrig källsortering. Trattlocket förhindrar otrevlig lukt och läckage av matolja.

När flaskan är full kan du slänga den i restavfallet eller återvinna genom att lämna in på återvinnigscentralen. Miljötratten fästs sedan på nästa PET-flaska för fortsatt källsortering.

Och vad är fett?

Matfett är alltifrån smöret du steker i till mat- och frityroljor av olika slag. Det kan också vara oljan i burken med tonfisk eller soltorkade tomater. Eller det som blev över efter den ugnsstekta kycklingen. Först och främst kan du ev återanvända en del av fettet genom att göra en sås av stekskyn eller en dressing av oljan från de soltorkade tomaterna. Det matfett som blir kvar då fantasin tagit slut häller du i Miljötratten som sitter på din plastflaska. När plastflaskan är full tar du av tratten och sätter på flaskans kork igen. Sen slänger du den i restavfallet eller återvinner.

Stopp i avloppet

Vaskavlopp

I köket och badrummet kan du skruva av vattenlåset för att rensa det från smuts. Detta är något som du borde göra en gång om året. Se videoklippet nedan för lite bra tips.

Använda vaskrensare

Det mest grundläggande verktyget du ska ha i din lägenhet är en vaskrensare, som gör att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Det är det mest allsidiga verktyget och kan lösa nästan alla stopp i avloppen. Så här använder du vaskrensaren:

  • Spola varmt vatten i avloppet och låt det fyllas upp ordentligt. Om stoppet är i toaletten kan du fylla en span med varmt vatten och fylla upp toaletten med.
  • Sätt sugproppen över avloppet och gör snabba kraftiga tryck och drag så att kanten runt sugproppen fortfarande ligger dikt runt avloppet. Lite då och tar du upp sugproppen och låter avloppet fyllas upp i igen.
  • Om stoppet inte löser sig, sätt då också på alla kranarna med varmvatten i din lägenhet. Då kommer alla dina avlopp vara vattenfyllda och trycket från vaskrensaren kan lättare bearbeta det aktuell stoppet. När alla andra kranar är på maximalt, så fortsätter du ditt arbete med vaskrensaren.
  • Om stoppet fortfarande inte går att lösa, så kan man också använda ett rensband.


Vaskrensare

Illaluktande avlopp

Illaluktande avlopp kan orsakas av att ett avlopp har torkat ur. Om du t.ex. har en tvättmaskin som du inte använder, så kan vattenlåset torka ur och därpå börja sprida odörer från avloppet. Det kan också bero på att en packning har lossnat eller sitter snett. Gör i så fall en felanmälan för att låta vaktmästaren komma och titta på problemet.