Boinformation

Förhindra inbrott och stölder

Ingen vill bli utsatt för inbrott och förlora sina värdefulla ägodelar. Även cyklar eller annat lösöre är också tyvärr vanligt att de blir stulna. Följ de här enkla tipsen för att hjälpa till att minska riskerna för att bli utsatta för brott. Vid pågående brott, ring alltid 112. Om du ofta ser personer som rör sig i området och beter sig skumt, ring till polisen och ge ett tips: 114 14. Polisen vill kunna förhindra brottslig verksamhet i tidigt skede och gör gärna spaningsarbete för att undersöka saker närmare.

Släpp aldrig in okända personer via entréporten

Säg hej till okända

Det händer att inbrottstjuvar rekognoserar inför ett kommande inbrott. En rekognosering gör de under dagtid för att förbereda inför ett inbrott som kanske sker en annan dag. Inbrottstjuvar tycker inte om att bli igenkända på en plats. Om de vet att någon uppmärksammat dem, så kan man också knyta dem till platsen ifall att de i efterhand blir ertappade med stöldgods från fastigheten. Om du ser en okänd person i fastigheten som kanske inte riktigt passar in, så gör du alltid rätt att konfrontera personen. Med störst sannolikhet är det inte någon med onda avsikter. Därför konfronterar man lämpligtvis personen med en fras likt:

  • ”Du ser lite vilsen ut, kan jag hjälpa dig hitta rätt?”
  • ”Vi har inte träffats tidigare, bor du här?”
  • ”Söker du efter någon som jag kan hjälpa dig hitta till?”

Stäng alltid uppställda dörrar och se till att de förblir låsta

Ibland ställs portar upp för att någon ska lyfta in tunga saker. Portar har en tendens att glömmas i uppställt läge. Om du inte ser någon som direkt lastar in eller ut något – stäng alltid porten! Du hjälper då till att öka säkerheten i fastigheten.
Håll också uppsikt att portar alltid förblir låsta i stängt läge.