Boinformation

Värme

Har du för varmt eller för kallt i din lägenhet eller lokal? Du som hyresgäst hos oss kan göra ganska mycket själv för att lösa enkla problem.

  1. För kallt?

1.1. Redan rätt temperatur?

Ditt element är utrustat med en termostat, så stryper termostaten värmen till elementet om temperaturen redan är rätt i lägenheten.

Det betyder att det inte behöver vara något fel med ditt element om det är kallt. Ta gärna en termometer och mät hur varmt du har i lägenheten. När du mäter, så ska du mäta 1 meter från ytterväggen och 1 meter från golvet. Så länge det är varmare än 20 grader, så är inget fel med elementet.

1.2. Vrid upp termostaten

Första steget är alltid att kontrollera så att termostaten står inställd på max. Då vet man att maximalt flöde är inställt. Vrid termostaten eller vredet moturs (eller motsols, eller vänstervarv, eller annan term som du föredrar att kalla det för).

1.3. Rensa runt elementen

Elementen behöver fri luftcirkulation runt sig för att fungera. Har du t.ex. en soffa framför elementet så fungerar elementet dåligt. Likaså är det vanligt att man täcker över termostaten med t.ex. en gardin. Då kan det bli för varmt bakom gardinen och termostaten stryper värmen till elementet trots att det egentligen är kallt i rummet.

1.4. Fortfarande kallt?

Om du fortfarande har under 20 grader i din lägenhet efter att gått igenom ovanstående punkter, så ska du göra felanmälan till oss.

1.5. Förebygga problem

För att förebygga problem som kan uppstå, så är det bäst om du på våren, när det börjar bli varmt ute, öppnar upp termostaterna maximalt (dvs skruvar upp dem moturs). Då håller termostaten längre och du kommer att få färre problem i din lägenhet för kommande säsonger.

  1. För varmt?

Öppna inte fönster för att sänka temperaturen utan att först ha provat att stänga termostaten eller ventilen på dina element. Regeringen bestämde 2006 att energiåtgången för uppvärmning av bostäder ska halveras fram till 2050. Vi som fastighetsägare kan göra vår berörda del i att tillhandahålla ett energieffektivt uppvärmningssystem, men du som hyresgäst hos oss har minst lika stor påverkan på energianvändningen i din bostad. Om termometern i din lägenhet pendlar kring 23 grader, så kan du som hyresgäst själv skruva ner temperaturen i din lägenhet så att den i stället är på 20+ grader.

Under sommartid är det lätt att det blir varmt inomhus. Det bästa du kan göra är att köpa fläktar och öppna upp så att du får tvärdrag genom lägenheten. Kom bara ihåg att haka upp alla fönster så att de inte går sönder om de plötsligt slår upp av en kastvind. Kom ihåg att du inte kan få det kallare inomhus än utomhus en varm sommardag, men att en fläktande vind från en fläkt eller tvärdrag hjälper till att ändå hålla ett bekvämt inomhusklimat.